Sopimuksen perustamistiedot määritellään kuten rakenteisen sopimuksen luonnin yhteydessä. Sopimuksen tuonnissa erona on se, että rakenteisen sopimuspohjan sijasta lataamalla tuodaan sopimuksen dokumentti.

Sopimus tuodaan klikkaamalla ylänavigaatiosta ”Uusi sopimus” ja sen alta ”Tuo sopimus”.

Sopimuksen perustaminen

Uuden sopimuksen perustaminen luodaan vaiheittain:

• Yleiskatsaus
  • Metatiedot
  • Käyttäjät ja käyttöoikeudet
  • Sopimuksen arvo
  • Tila

Pakolliset tiedot

Kaikki sopimuksen pakolliset tiedot on merkitty tähdellä (*) käyttöliittymään. Pakollisia tietoja ovat:

• Yksikkö
  • Sopimusdokumentti
  • Sopimustyyppi
  • Sopimuksen nimi

HUOM! Lisäksi sopimukselle on voitu pakottaa lisätietoja ja sopimuskohtia, joihin täytyy ottaa kantaa ennen kuin sopimuksen voi tallentaa.

Sopimuksen perustaminen

* Yksikkö:
  • Klikkaa ”Valitse yksikkö ”. Lista organisaatioista avautuu. Valitse haluamasi organisaatio ja klikkaa "Valitse''

Sopimuskokonaisuus:
  • Klikkaa ”Valitse sopimuskokonaisuus”
  • Valitse oikea sopimuskokonaisuus avautuvasta listauksesta tai rajaa hakua
  • Valitse haluamasi sopimuskokonaisuus ja klikkaa "Valitse''

Pääsopimus:
  • Klikkaa ”Valitse pääsopimus”
  • Valitse oikea pääsopimus listauksesta ja klikkaa ”Valitse''

Tarjous

Jos käytössä on kilpailutusintegraatio ja Sopimuskokonaisuus on liitetty kilpailutukseen, voidaan sopimus linkittää tarjoukseen

• Klikkaa "valitse tarjous"
  • Valitse oikea tarjous avautuvasta ikkunasta

* Sopimusdokumentti:

• Klikkaa "Lisää dokumentti" ja "Tiedostojen lataus" -ikkuna avautuu
    • Valitse tiedostot omalta koneeltasi klikkaamalla "Valitse tiedostot". Kun tiedostot näkyvät "Tiedostojen lataus" -ikkunassa, klikkaa ''Lataa'' ja liitteet listautuvat sopimukselle
    • Tiedoston voi tuoda latausikkunaan myös vedä ja pudota toiminnolla

* Sopimustyyppi:

Sopimus täytyy liittää sopimustyyppiin .
  • Jos et ole valinnut sopimukselle sopimuskokonaisuutta, avautuva lista näyttää kaikki järjestelmän sopimukset
    • Valitse haluamasi sopimustyyppi ja klikkaa "Valitse''
  • Jos olet valinnut sopimukselle sopimuskokonaisuuden, tulee sopimustyyppi sopimuskokonaisuuden tiedoista

* Kieli

Sopimuspohjan valinnan jälkeen avautuu sopimuksen kielivalinta.
  • Jos kielivalintoja on vain yksi (esim. Suomi), on se automaattisesti valittuna
  • Jos kielivalintoja on useita, valitse listauksen kieli klikkaamalla
    • Suomi
    • Englanti
    • Norja
    • Ruotsi

Siirry seuraavaan vaiheeseen:

Siirry "Seuraava" -painikkeella seuraavaan vaiheeseen. Järjestelmä varmistaa, että haluathan luoda uuden sopimuksen näillä perustiedoilla.

HUOM. Sopimuksen perustaminen -vaiheessa täytettyjä tietoja ei voi muuttaa enää tämän vaiheen jälkeen.

Klikkaa Ok ja sopimuksen muut osiot avautuvat muokattavaksi.

HUOM! Sopimuksen voi tallentaa vasta kun kaikki pakolliset tiedot on täytetty.

Perustiedot

• * Sopimuksen nimi:
    • Anna sopimukselle nimi

• Sopimuksen kuvaus:
    • Syötä kenttään sopimuksen kuvaus

• Diaarinumero:
    • Kenttään voidaan syöttää sopimuksen diaarinumero

• Sopimuksen numero:
    • Syötä sopimukselle ulkoinen numero tai voi myös muodostaa numeron automaattisesti

• Sopimuksen tunniste:
    • Tunniste tulee järjestelmästä automaattisesti

• Hankintasopimus
  • Sopimus on hankintasopimus

Toimittajat:
  • Klikkaa ”Lisää Toimittaja”
  • Täytä avautuvan lomakkeen nimi, tunniste (esim. Y-tunnus tai hetu) ja osoitetiedot
  • ''Poimi kontakti'' toiminnolla voit hakea tiedot kontaktikirjastosta

* Tilaajavastuutietojen tarkastus

Erikseen tilattava lisätoiminnallisuus, jolla voi hakea Tilaajavastuu.fi -raportin suoraan toimittajan tiedoista

• Kun toimittajatieto on tallennettu, voidaan toimittajan tilaajavastuutiedot tarkastella "Katselu" -näkymästä. Katso ohjeet täältä.

Tilaajat:

Sopimuksen omistajaksi määritellylle virastolle mahdollisesti tallennetut lisätiedot tulevat oletuksena näkymään.

• Klikkaa "Lisää Tilaaja"
  • Täytä avautuvan lomakkeen nimi, tunniste (esim. Y-tunnus tai hetu) ja osoitetiedot
  • ''Poimi kontakti'' toiminnolla voit hakea tiedot kontaktikirjastosta

Sopimuskausi:
  • Valitse määräaikainen, toistaiseksi voimassaoleva tai kertasopimus
  • Täydennä päivämäärätiedot. Päivämäärät voi kirjoittaa suoraan kenttään tai valita kalenterista

Optiokaudet:

• Sopimukselle voi liittää haluttu määrä optiokausia. Optiokausi lisätään kun optiokausi halutaan ottaa käyttöön kohdasta "Lisää optiokausi". Sopimuksella voi olla kerrallaan käytössä yksi optiokausi
  • Optiokausi määritellään lisäämällä päivämääräkenttiin oikeat päivämäärät
    • Päivämäärät voi kirjoittaa suoraan kenttään tai valita kalenterista
    • Valitse tarvittaessa "Voimassa oleva''
    • Erillisestä oikealla olevasta valintapainikkeesta (3 poikkiviivaa) voidaan
      • liittää optiokausidokumentti
      • luoda optiopäätösdokumentti (*lisätoiminnallisuus)
      • lähettää optiopäätöksen tiedoksianto

Luo optiopäätösdokumentti

* Lisätoiminnallisuus

Optiopäätöksen luonti ikkuna avautuu. Täyty optiopäätöksen kentät:
  • Valitse dokumentin ylätunniste
  • Yksikkö (tulee automaattisesti)
  • Sopimuksen nimi *
  • Sopimuksen kuvaus
    • Käytä tarvittaessa lausekirjastoa apuna
  • Päättäjän tiedot
  • Päätöspäivämäärä
  • Päätös
    • Käytä tarvittaessa lausekirjastoa apuna
  • Päätöksen perustelut
  • Toimittajat
  • Muut tiedot
  • Allekirjoitus
  • Valitse dokumentin alatunniste
Käytä oletusarvoja palauttaa kenttien alkuperäiset tekstit.

Tallenna optiopäätös klikkaamalla "Tallenna". Optiopäätös.pdf näkyy optiokauden alapuolella.

Lähetä optiopäätöksen tiedoksianto
  • Kirjoita viestin aihe ja teksti
  • Valitse viestin vastaanottajat
  • "Lähetä" painikkeella tiedoksianto lähtee sähköpostilla valituille vastaanottajille

Sopimuksen liitteet ja muut liitteet:

• Sopimukselle voi liittää sopimusliitteitä tai muita sopimuksen dokumentteja
  • Klikkaa "Lisää dokumentti" ja "Tiedostojen lataus" -ikkuna avautuu
    • Valitse tiedostot omalta koneeltasi klikkaamalla "Valitse tiedostot". Kun tiedostot näkyvät "Tiedostojen lataus" -ikkunassa, klikkaa "Lataa'' ja dokumentit tallentuvat
    • Tiedoston voi tuoda latausikkunaan myös vedä ja pudota toiminnolla
  • Dokumentin voi myös lisätä dokumenttikirjastosta, klikkaamalla ”Lisää dokumentti kirjastosta” ja valitse liite listauksesta
  • Erillisestä oikealla olevasta valintapainikkeesta (3 poikkiviivaa) voidaan dokumentti asettaa salassa pidettäväksi tai poistaa

Linkit:

Sopimukselle voidaan lisätä linkkejä, jotka näkyvät sopimuksen tietosivulla sekä Työpöydällä
* Lisätoiminnallisuus
  • Syötä linkin kuvaus
  • Syötä osoite (muodossa http://...)

Valitse "Lisää linkki", jonka jälkeen asetettu linkki siirtyy sopimukselle

Lisätiedot:
  • Määritelle tarvittaessa sopimus sisäiseksi sopimukseksi

Sopimusryhmä:
  • Valitse valikosta sopimusryhmä
    • Ostosopimukset
    • Myyntisopimukset
    • Muut

Tallenna sopimus ja siirry tarvittaessa seuraavaan vaiheeseen:
  • Kun kaikki pakolliset tiedot on täytetty, voidaan sopimus tallentaa. Klikkaa ”Tallenna” -painiketta ja oikeaan alareunaan tulee ilmoitus ”Sopimus on luotu”
  • Voit myös siirtyä ”Seuraava” -painikkeella lisäämään sopimukselle tarvittavia tietoja

Metatiedot

Käyttäjä voi valita sopimukselle metatietoja. Valittavissa on kaikki organisaation ja viraston metatiedot. Jos käyttäjätunnus kuuluu useampaan virastoon, valittavissa olevat metatiedot määräytyvät sen viraston mukaan, mikä on määritelty ko. sopimuksen omistajaksi. Valittuja metatietoja voidaan muokata, mikäli sitä ei ole erikseen asetuksista estetty.
  • Valitse "Lisää metatieto''
    • Valitse lisätieto (metatieto) listauksesta
    • Metatietoja voidaan hakea rajaamalla kentän tietotyypin mukaan tai hakusanalla
    • Klikkaa ”Valitse''
  • Metatiedot voidaan poistaa punaisesta raksista

Muokkaa metatietoja:

Metatietojen oletussisältöä voidaan muokata, mikäli sitä ei ole metatiedon asetuksissa estetty.

Moniriviseen metatietoon voi tuoda lauseita lausekirjastosta tai tallentaa lauseet lausekirjastoon.

Tallenna muutokset tai siirry seuraavaan vaiheeseen :

• Klikkaa ”Tallenna” -painiketta ja oikeaan alareunaan tulee ilmoitus ”Muutokset tallennettu”
  • Voit myös siirtyä ”Seuraava” -painikkeella lisäämään sopimukselle tarvittavia tietoja

Käyttäjät ja käyttöoikeudet

Oletuksena sopimuksen vastuuhenkilöksi asetetaan käyttäjä joka luo sopimuksen. Mikäli sopimuksen vastuuhenkilöksi valitaan joku käyttäjä, käyttäjällä tulee roolin kautta olla oikeus muokata yksikön sopimuksia.

Sopimuksen vastuuhenkilö:
  • Klikkaa ”Valitse vastuuhenkilö''
  • Valitse vastuuhenkilö avautuvasta listauksesta tai rajaa tuloksia
  • Klikkaa ”Valitse''

Sopimuksen vastuuhenkilön varahenkilöt:
  • Klikkaa ” Lisää vastuuhenkilön varahenkilö”
    • Valitse varahenkilöt avautuvasta listauksesta tai rajaa tuloksia
    • Klikkaa ''Valitse''
    • Varahenkilöt voidaan poistaa punaisesta raksista

Lukuoikeudet:

Lukuoikeudet määrittelevät sopimuskokonaisuuden näkyvyyden listauksilla ja hauissa. Valitse listasta haluttu vaihtoehto:
  • Kaikki organisaation alaiset käyttäjät
  • Vain vastuuhenkilöt
  • Seuraavat henkilöt
    • Jos valitset ”Seuraavat henkilöt”, klikkaa ”Lisää käyttäjät”, ”Lisää yksikkö” tai ”Lisää käyttäjäryhmä”
    • Valitse käyttäjät, organisaatiot tai käyttäjäryhmät avautuvasta listauksesta tai rajaa tuloksia
    • Klikkaa ”Valitse''
    • Valinnat voidaan poistaa punaisesta raksista.

Muokkausoikeudet:
  • Muokkausoikeudet periytyvät sopimukselle oletuksena
  • Muokkausoikeuksia voidaan lisätä käyttäjä, yksikkö tai käyttäjäryhmätasolla

Tallenna muutokset tai siirry seuraavaan vaiheeseen :
  • Klikkaa ”Tallenna” -painiketta ja oikeaan alareunaan tulee ilmoitus ”Muutokset tallennettu”
  • Voit myös siirtyä ”Seuraava” -painikkeella lisäämään sopimukselle tarvittavia tietoja

Sopimuksen arvo

Ennakoitu arvo yhteensä:
  • Sopimukselle voidaan syöttää kokonaisarvon ja valuutan
    • Syötä sopimukselle ennakoidun arvon yhteissumma
    • Valitse käytettävä valuutta

Arvon jyvitys:

Sopimuksen arvo voidaan jyvittää vuosille, lisäämällä jyvitys, valitsemalla vuosi ja syöttämällä ennakoitu ja toteu-tunut arvo. Jyvityksiä voi muokata ja poistaa.
  • Arvon jyvitys voidaan tehdä manuaalisesti tai automaattisesti
    • Klikkaa ”Lisää jyvitys” ja määrittele tarvittavat tiedot

Automaattinen jyvitys:

Mikäli sopimus ei liity sopimuskokonaisuuteen, jolle on arvo määritelty, voidaan sopimukselle suorittaa syötetyn arvon automaattinen jyvitys. Jyvitys jakaa kokonaisarvon sopimuskauden vuosille (tai neljälle vuodelle sopimuksen alkamispäivämäärästä, mikäli kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus)
  • Valitse ”Automaattinen jyvitys”
    • Järjestelmä varmistaa, halutaanko automaattinen jyvitys tehdä, klikkaa ”Ok”, jonka jälkeen jyvitys tulee kenttään

Tallenna muutokset tai siirry seuraavaan vaiheeseen :
  • Klikkaa ”Tallenna” -painiketta ja oikeaan alareunaan tulee ilmoitus ”Muutokset tallennettu”
  • Voit myös siirtyä ”Seuraava” -painikkeella lisäämään sopimukselle tarvittavia tietoja

Tapahtumat

Merkkipaalu valitaan kirjastosta tai luomalla merkkipaalu. Merkkipaalut periytyvät sopimukselle oletuksena.

Merkkipaalulle luodaan ensin perustiedot, jonka jälkeen voidaan määritellä tehtävälistat. Merkkipaalu luodaan uutena tai tuodaan ”Lisää kirjastosta” -toiminnolla.

HUOM! Jos merkkipaalu on määritelty sopimuskokonaisuudelle, ne periytyvät myös sopimukselle oletuksena.

Luo uusi merkkipaalu:

Merkkipaalulle luodaan ensin perustiedot, jonka jälkeen voidaan määritellä tehtävälistan tehtävät.

Luo uusi merkkipaalu:

Merkkipaalulle voidaan määritellä perustiedot ja tehtävälista.

Perustiedot

Nimi*:

• Syötä merkkipaalulle nimi.

Eräpäivä:

• Syötä merkkipaalun eräpäivä

Muistutukset:

• Lisää merkkipaalulle muistutuksia

Kuvaus*:

• Syötä merkkipaalulle kuvaus

Tehtävälista
  • Klikkaa "Lisää tehtävälista''

Nimi*:
  • Syötä tehtävälistalle nimi

Kuvaus*:
  • Syötä tehtävälistalle kuvaus

Lisää muistutus:
  • Voi olla ajastettu tai mukautettu jolloin määrität alkamis -ja päättymispäivänmäärät. Voit lisätä useita muistutuksia ''Lisää'' napista.

Tallenna tehtävälista valitsemalla ”Tallenna”. Tämän jälkeen luotu tehtävälista näkyy sopimuksen ”Tehtävälista” -välilehdellä.

Tallenna muutokset tai siirry seuraavaan vaiheeseen :

• Klikkaa ”Tallenna” -painiketta ja oikeaan alareunaan tulee ilmoitus ”Sopimuskokonaisuus tallennettu”
  • Voit myös siirtyä ”Seuraava” -painikkeella lisäämään sopimukselle tarvittavia tietoja

Allekirjoitukset ja tila

Sopimuksen tilan siittäminen voimassa olevaksi:

Klikkaa ”Vaihda sopimuksen tila” -painiketta ja valitse ”Voimassa oleva”.

Sopimuksen siirtäminen muuksi kuin voimassa olevaksi:

• Kun sopimuksen tilaksi on muutettu ”Voimassa oleva”, voidaan se tarvittaessa muuttaa ”Keskeneräinen, Purettu, Irtisanottu ja Päättynyt”

Tilan muutos siirtää näkymän automaattisesti tilanvaihtoviestin lähetykseen, jos järjestelmä huomauttaa ”Oletko varma? Sopimusta ei voi muokata sen ollessa tilassa voimassa oleva”.
  • Vaihda tilaa ja lähetä oletusviesti
    • Järjestelmä tallentaa tilanvaihdon ja lähettää määrämuotoisen viestin vastaanottajalle
  • Muokkaa viestiä
    • Viestiin määritellään aihe, teksti ja viestin vastaanottajat
    • Vaihda tila ja lähetä muokkausviesti -toiminnolla tallennetaan tilan vaihto ja lähetetään tilanvaihtoviesti
  • Peruuta
    • Jos viestiä ei haluta lähettää, palataan näkymästä ”Peruuta” -valinnalla

Sopimuksen julkaisu:
  • Sopimuksen voi julkaista Cloudia Työpöydälle (* Lisätoiminnallisuus)

Salassapidettävyys:
  • Määrittele sopimus tarvittaessa salassapidettäväksi. Toiminto salaa sopimusdokumentin. HUOM. liitteet on salattava erikseen
    • Valitse ”Salassapidettävä”
    • Lisää perustelut lausekirjastosta tai kirjoita/kopio teksti kenttään

Allekirjoittajat:
  • Klikkaa ”Lisää allekirjoittaja”-painiketta
    • Täytä nimi ja titteli sekä valitse vetovalikosta osapuoli
    • Osapuoli -tieto tulee vetovalikkoon "Perustiedot" -välilehdeltä
    • Kirjoita tai valitse kalenterista päivämäärä

Toiminnot:

Lataa sopimusdokumentti
  • Sopimus voidaan ladata PDF-tiedostona. Klikkaa ”Lataa sopimus PDF” -painiketta.

Korvaa sopimus

• Vaihda alkuperäinen järjestelmään ladattu sopimusdokumentti toiseen omalta koneelta ladattavaan dokumenttiin
Pakkaa sopimustiedostot ladattavaksi
  • Lataa omalle koneelle zip-tiedosto, joka sisältää kaikki sopimuksen dokumentit

Jakaminen, kopiointi ja siirto ks. ohjeet täältä

Sopimuksen muokkaus

Sopimusta voidaan muokata tiettyjen rajoitusten puitteessa. Sopimuksen tila (voimassa oleva, keskeneräinen, purettu, keskeytetty ja päättynyt) vaikuttaa siihen, mitkä muokkaustoimenpiteet ovat sallittuja. Myös käyttäjän oikeus muutosten tekemiseen (sopimusasian vastuuhenkilö -tieto) sekä organisaatiotason oikeudet vaikuttavat muutosten tekemiseen.